Våra trägolv / Ädelträtiljor

Massiva plankgolv 

Almedalsgolv tillverkar massiva plankor i PEFC-certifierad europeisk ek. Våra massiva ekgolv är fabriksbehandlade, ingen ytterligare behandling behövs på plats. Välj bland många olika ytbehandlingar, utseendesorteringar och dimensioner.


Referenser

Se referenser med våra Ädelträtiljor här

 

Tillbehör Ädelträtiljor

Ädelträtiljor i korthet

– Tillverkat av PEFC-certifierat råmaterial från europeiska skogar

– Uppfyller kraven för flera miljöbedömningssystem så som BREEAM, Miljöbyggnad m.fl.

– Unika fabriksytbehandlingar i en mängd olika kulörer och strukturer

– Tjocklek 21 mm (16 mm kan specialbeställas i bredder upp till 140 mm)

– Levereras i fasta bredder om 68 / 75 / 95 / 115 / 140 och 180 mm

– Standardlängder upp till 2400 mm

– Välj mellan fyra olika utseendesorteringar.

Fler fördelar med massiva ektiljor

– Färdigbehandlad och ytbehandlad från fabrik. Ingen slipning eller ytbehandling behövs på plats.

– Få snygga möten mellan material utan täcklister. Detta tack vare att golvet monteras fast i underlaget.

– Innerväggar och fasta installationer kan placeras på golvet för att senare flyttas utan att golvet behöver läggas om / bytas ut.

– God rumsakustik tack vare hellimning.

– Golven är miljövänliga och fria från oönskade emissioner.

Produktinformation & Tekniska anvisningar 

Behöver du ingående information om förutsättningar, underlag, läggning mm hänvisar vi dig till vårt dokument Produktinformation & Tekniska anvisningar.

Du hittar dokumentet här


Referenser

Se projekt med våra Ädelträtiljor här

Leveransalternativ

Vi har fyra olika utseendesorteringar, Typ 1, 2, 3 och 4. Typerna skiljer sig åt i mängd kvist, färgskiftningar osv. Det går att blanda flera sorteringar i samma beställning. Våra sorteringar på europeisk ek tillåter ytterst lite splintved (vitved). Notera dock att varje sortering även tillåts inkludera upp till ca 5% av annan sortering.

Vi levererar standardlängder upp till 2,4 meter i flera olika bredder som kan kombineras om man så önskar.

Välj ett golv och se fliken Sorteringar för att läsa mer om våra utseendesorteringar.

Fabriksytbehandlingar

Unikt för Almedalsgolvs massiva ekgolv är våra fabriksbehandlingar som finns i en mängd olika utseenden. Ingen ytterligare behandling behövs på plats och golvet är färdigt att använda direkt efter läggning så fort limmet torkat. Färdigbehandlade tiljor förenklar och effektiviserar den totala byggprocessen avsevärt och innebär en väsentlig tidsbesparing jämfört med tiljor som ska slipas och ytbehandlas på plats.

Miljö

Almedalsgolv har PEFC-certifikat och tillhandahåller PEFC-certifierade massiva ektiljor och stavar med spårbarhetscertifiering. Golvet kan bidra med poäng i en rad miljöbedömningssystem så som Miljöbyggnad 3.0, BREEAM, LEED och Svanen.

Miljöbyggnad 3.0 – Guld
BREEAM – Outstanding
Byggvarubedömningen – Rekommenderas
LEED – Klarar LEEDs kriterium för VOC

Miljöintyg från RISE (Research Institutes of Sweden AB) hittar du här.

Läggning

Tiljor från Almedalsgolv kan antingen limmas eller skruvas fast i underlaget. Massiva golv som monteras fast i underlaget innebär en rad fördelar jämfört med flytande golv. Rumsakustiken är avsevärt bättre och där flytande golv har en begränsning avseende hur stor yta som kan läggas, finns inga begränsningar för golv som monteras fast i underlaget. Du kan bygga stora sammanhängande ytor utan några som helst trösklar eller täcklister. Mönsterläggning är också möjlig då notspår och fjäder passar både lång- och kortsida.

Trappbeklädnad

Vi tillverkar även trappbeklädnad av massiva plankor. Trappdelarna kan bland annat levereras behandlade runt om för helt synliga och öppna trappsteg eller som färdiga trappsteg med plan- och sättsteg.

Läs mer här

Anslutningar med massiva trägolv

Massiva trägolv har tydliga fördelar vad gäller mötet mellan olika material. Eftersom massiva trägolv från Almedalsgolv skall monteras fast mot underlaget är rörelsen i sidan mycket liten till skillnad från flytande golv som rör sig betydligt mer.

Ett massivt golv måste läggas på ett sätt som möjliggör rörelser inom den lagda ytan. Det innebär i sin tur att man kan tillåta mycket små expansionsfogar mot mötande material. Exempelvis i mötet mellan trägolvet och sten kan det räcka med en liten mjukfog om ca 3 mm eller en metallist som kompletteras på träsidan med en liten mjukfog.

Rökt Ek / Anrökt Ek

Vi värnar om det naturliga och strävar efter att behålla så mycket ärlig träkänsla som möjligt i våra golv. Våra rökta golv ligger oss mycket varmt om hjärtat då de, till skillnad från betsade golv, behåller sina unika och naturliga färgskiftningar där årsringarna fortfarande framträder tydligt.

Rökning innebär att träet placeras i slutna kammare med ammoniakgas där garvsyran i träet reagerar med ammoniaken och färgar träet mörkt brunt. Olika delar av träet färgas olika mycket på grund av ph-värden, hur mycket garvsyra träet innehåller samt tiden i kammaren. Enastående skiftningar mellan årsringar, ev. splint etc. ger ett trä med mycket naturlig känsla och fantastiskt liv, naturens egen design varsamt tillvaratagen genom äkta hantverk.

Rökt Ek
Träet är genomfärgat med fantastiska skiftningar från brunt till nästan svart. Kulören finns kvar även efter ev. omslipning.

Anrökt Ek
En designprodukt med kortare tid i ammoniakkammaren och blir därmed inte lika mörkt som Rökt Ek. Träet får en ytligare mörkt brun ton som inte går genom hela trästycket. Kulören försvinner vid omslipning och golvet blir flammigt då rökningen nått olika djupt på olika delar av träet, exempelvis vid kortändar. Vi vill dock betona att med rätt skötsel finns inget behov av att slipa om golvet. Ett välvårdat och rätt skött trägolv klarar sig i decennier utan omslipning.

Skötsel & Underhåll

Det finns många olika metoder för att underhålla ett massivt trägolv. Hur smutsigt golvet är och vilka torktider lokalen klarar av är exempel på faktorer som avgör vilken metod som bör användas. Länkad film beskriver en underhållsmetod som ska ses som ett alternativ då golvet är lätt smutsat, när ytbehandlingen behöver förnyas eller om ett tidseffektivt underhåll är prioriterat. För grövre rengöring och underhåll finns andra metoder som är mer lämpliga.

För frågor och mer information gällande underhåll av massiva trägolv från Almedalsgolv vänligen kontakta Filip Svartengren på telefon +46 (0)703-15 00 66

Läs mer om skötsel och underhåll för varje golv i dokumenten Produktinformation & Tekniska anvisningar