Referenser / Vad hände sen?

Golv från Almedalsgolv kan med rätt förutsättningar och skötsel ligga i decennier. I vårt arkiv finns en mängd projekt med flera år på nacken.

För tio år sedan levererade vi ett massivt plankgolv i anrökt ek till Vimmerby Stadshotell. Ett likadant golv las nyligen in på Hotell Draken i Göteborg. Vi åkte tillbaka till det anrika stadshotellet för att se vad tio år gör med ett plankgolv från Almedalsgolv. Inte jättemycket visade det sig…

För tio år sedan gjordes en renovering av Stadshotellet i Vimmerby. Inredaren Stylt ville ha ett golv som stod för kvalitet och valet föll på ett anrökt plankgolv från Almedalsgolv. Det massiva trägolvet levererades i olika bredder vilket skapar ett spännande liv.

Martina Andersson är hotellchef på Vimmerby Stadshotell.


Hur används lokalerna?

– Restaurangen används för frukost, lunch och middag, sju dagar i veckan så golven får utså en hel del.


Hur sköter ni om golvet?

– Vi städar golven varje dag med torra eller lätt fuktade metoder enligt rekommendationer. Vartannat år brukar vi göra ett underhåll på golven. Då kommer firman hit som la golven och gör ett grövre städ och påför ny hårdvaxolja. Det var snart två år sedan sist så det börjar bli dags igen. Vi är mycket nöjda med golven. De är vackra och lätta att sköta om. 

Restaurang Barabicu Göteborg / 2013

Restaurang Barabicu i Göteborg har i sommar haft öppet i tio år. Det firas med en förändrad menyn och mindre justeringar i inredningen. Golven då? Byta ut? Nix, det här kubbgolvet blir bara snyggare för varje år, det tycker i alla fall vi.

Ett av de äldsta kubbgolven som vi själva besökt ligger på Berlins Tekniska Museum. Med råge över 100 år gammalt.

På Barabicu ville man ha ett industriellt, rustikt och tillåtande golv. Valet föll på vår Kubbgolv Industry i furu som pigmenterades i en mörk kulör. Med restaurangens över 2000 öppna dagar sen starten har golvet onekligen fått utstå en hel del och verkligen fått bekänna färg. Apropå färg så har den av förklarliga skäl förändrats och nötts genom åren. Vi på Almedalsgolv tycker bara det förhöjer den rustika känslan och bidrar till restaurangens historia. Patina signerat tusentals glada göteborgare. Rörda över den insikten tackar vi för 10 fina år och hoppas på 90 till, minst. Skål!

Bibliotek Signalfabriken Sundbyberg / 2012

På Bibliotek Signalfabriken i Sundbyberg ligger sedan 2012 ett kubbgolv i rökt ek. Vi besökte biblioteket innan jul för uppföljning och samtal med gruppchef och lokalansvarige Lena Pettersson Ljunggren.

Kubbgolv som nya efter lång och trogen tjänst

2012 levererade vi 1600 kvm kubbgolv i rökt ek till Bibliotek Signalfabriken i Sundbyberg. Efter nio år är det nu dags för ett återbesök och samtal med Lena Pettersson Ljunggren, gruppchef med ansvar för lokalerna på Biblioteket.

Hur ser besökarantalet ut?

Biblioteket har normalt mellan 400-500 besökare per dag, året runt.

Hur ser det dagliga underhållet ut?

Varje dag avlägsnas damm och smuts med torra metoder. Därefter städas utsatta ytor med skurmaskin. Städprodukterna som används är rekommenderade av leverantören av den hårdvaxolja som används.

Hur jobbar ni med periodiskt underhåll?

Ca en gång per år görs ett grövre underhåll. Det utförs av ett företag inriktade på periodiskt underhåll av golv. Då ruggas ytan upp och ny hårdvaxolja appliceras därefter.

Vad tycker du själv om golvet?

Det är väldigt härligt att gå på och ger en skön känsla till lokalen. Vi får ofta positiva omdömen från besökare också vilket är kul!

Kommentar från arkitekten

Anne Oresten är arkitekt på Visbyark och ansvarade för ombyggnaden av biblioteket Signalfabriken. Nyréns arkitektkontor var inredningsarkitekt.

Hur kom det sig att ni valde kubbgolv till Bibliotek Signalfabriken?

I projekteringen av ombyggnaden strävade vi efter att behålla rummens rustika industrikaraktär samtidigt som biblioteket skulle få moderna, flexibla och tillgängliga lokaler. Biblioteket har många besökare och då krävs ett slitstarkt golv.

Är du nöjd med resultatet?

Ja vi är nöjda. Det var längesedan jag var där men golvet ser bra ut på bilderna och det är roligt att verksamheten är nöjda.

Kan du tänka dig att rita in kubbgolv igen?

Ja det kan jag.

Kommentar från Almedalsgolv

Biblioteket i Sundbyberg är ett mycket bra exempel på hur ett kubbgolv kan se ut om det tas om hand på rätt sätt. Med relativt små medel håller de golvet i ett enastående skick. Städ utförs dels med regelbundenhet men man är samtidigt lyhörd för behoven, vilket är den bästa metoden. Städa för mycket kan skada golvets skyddande yta. Att 1000 skor av varierad smutsighetsgrad trampar runt varje dag är svårt att tro.

För mer information och vägledning när det gäller städ och underhåll vänligen kontakta oss.

Stadsbiblioteket i Göteborg / 2013

På Stadsbiblioteket i Göteborg hittar vi en av våra första kubbtrappor. Trapporna i askkubb levererades 2013. Vi åkte tillbaka för en okulär besiktning och ett samtal med kommunikationschef Jill Danielsson om hur de dagliga städrutinerna ser ut och hur trapporna underhållits genom åren.

Sjuåriga kubbtrappor som håller måttet

Trapporna på Stadsbiblioteket i Göteborg levererades i november 2013. Snart sju år efter öppning är det på tiden att titta till trapporna och prata med verksamheten.

Jill Danielsson är kommunikationschef på Stadsbiblioteket i Göteborg.

Hur ser besökarantalet ut?

Biblioteket har normalt 5000 besökare per dag varav många använder trapporna.

Hur ser det dagliga underhållet ut?

Viktigt att ha bra avtorkningsmattor i entrén som tar den värsta smutsen, framför allt vintertid då smuts, grus och väta lättare följer med in. Dagliga städrutiner utförs med lätt fuktad mopp enligt rekommendationer. 

Hur jobbar ni med periodiskt underhåll?

Ca en gång per år gör vi ett grövre underhåll där vi även applicerar ny hårdvaxolja. Detta utförs av städbolaget som har hand om det dagliga städet. Det är dock något som gott och väl skulle kunna göras oftare då trapporna används väldigt frekvent.

Kommentar från Almedalsgolv

Stadsbiblioteket i Göteborg är ett bra exempel på ett projekt med stort besökarantal där våra kubb verkligen får bekänna färg. Så länge städrutiner följs och det finns bra avtorkningsmattor i entrén osv behöver man inte slipa om ett kubbgolv. Däremot är det rekommenderat att, precis som man gör på Stadsbiblioteket, göra ett grövre underhåll någon gång ibland, beroende på hur det ser ut. Med fördel kan då en rondellmaskin användas för att luckra upp ingrodd smuts och därefter använder man samma metod för att applicera ny hårdvaxolja.

För mer information och vägledning när det gäller städ och underhåll vänligen kontakta oss.

Läs mer om våra kubbtrappor här.

Dunkers Kulturhus / 2002

Kubbgolvet i lärk levererades år 2002 och håller fortfarande en otrolig kvalitet. Golvet har oljats ett antal gånger under åren men än är ingen omslipning gjord. Bilderna är från ett återbesök januari 2020.